TTS VESKO-B

fa apríték tüzelésű meleg vizes kazán

1 MW és 8 MW közötti hőteljesítményű kivitelben készülő apríték kazán, maximum 55% nedvességtartalmú apríték, fakéreg vagy fahulladék akár 85% feletti hatásfokú elégetésére, hidraulikus működésű tüzelőanyag bejuttatással és mozgórostélyos tüzelőberendezéssel.

 

Automatikus működésű, 1 MW és 8 MW közötti hőteljesítményben készülő fa apríték tüzelésű kazán (30-100% modulációval), jellemzően fűtőművek és távhőszolgáltatók hő ellátására.

A napi tüzelőanyag tárolóból éklétrával kitárolt tüzelőanyag a tűztérbe egy hidraulikus működésű dugattyúval jut be. Az adagoló garat vízteres kialakításának köszönhetően, a kazán melegvize a tüzelőanyag részbeni előszárítását is biztosítja.

A kazán hegesztett kazántesttel, önhordó vázkialakításban készül. A kazán test hőszigetelt, a szigetelés felett acéllemezzel burkolt. Az apríték elégetése egy hidraulikusan mozgatott mozgórostélyon valósul meg, amely felett egy, a füstgázok ellenáramú mozgását lehetővé tevő samottozott boltozat található, meggyorsítva ezzel is a magasabb nedvességtartalmú tüzelőanyagok kiszáradását.

A tüzelőanyag hidraulikus továbbításának és a tűztér kialakításának köszönhetően a rendszer nagy áteresztőképességgel rendelkezik, mely az akár 55% nedvességtartalmú fa apríték, kéreg vagy fahulladék (50 cm-es maximális hosszúságig) hatékony elégetését is lehetővé teszi. A VESKO-B kazánok olyan mértékű tervezési és gyártási rugalmassággal bírnak, mely lehetővé teszi az egyes fűtő hálózatok konkrét igényeihez való pontos igazodást is.

 

 

A kazán öntisztító képessége

Lejtett rostély felület, speciális samott boltozat, és az a megoldás, hogy a salak szétzúzás nélkül kerül a hamu tárolóba, lehetővé teszi még az alacsony olvadáspontú anyagok elégetését is. Az egyedi boltozat kialakítás a nagyméretű másodlagos égő kamrával együttesen akár 40%-al is csökkenti a füstgáz szálló szilárdanyag tartalmát. A másodlagos égő kamrában a szálló szilárdanyag olvadás pontja alá hűlnek le a bejutó égéstermékek, ezzel megakadályozva, hogy az égéstermék ráolvadjon a hőcserélők felületére. A csöves hőcserélők függőleges elhelyezésnek köszönhetően a fordító kamrából a hamutárolóba haladó szálló hamu pedig nem tud a hőcserélőre, illetve annak a felületére rárakódni.

 

A kazán adagoló kapacitása

Fontos, hogy a teljes hidraulikus tüzelőanyag bejuttató rendszer működési iránya, szükség esetén visszafordítható. A minimum 1200 x 280 mm-es átmérő nagy áteresztő képességet biztosít. A tüzelőanyag útja alapjában véve eltömődésre nem érzékeny (a csigás adagolók például nem képesek nagyobb méretű kéreg darabok továbbítására, eltömődnek, és sérülhetnek is). Az adagoló garaton akár nagyobb mennyiségű nem éghető anyag is áthaladhat (pl. kő vagy fémdarabok stb.) anélkül, hogy a továbbító rendszer sérülne.

 

Rostély-hamu konténer

A mozgórostélyról a hamu egy egyedi megoldással közvetlenül a kazánhoz csatlakoztatott hamukonténerbe kerül. A hamu útjában semmilyen akadály nem található, amely korlátozná a rendszer hamu áteresztő képességét.

 

A kazán tökéletes automatizálása

Az égés minőségének javításában jelentős szerepe van annak, hogy az égéstér túlnyomás alatt, plusz oxigén jelenlétében történik. A tüzelőanyag bejuttatása és a rostélyon való mozgatása, a tüzelőanyag tulajdonságainak megfelelően valósul meg. A rendszerben elhelyezett mérőpont eredménye, a biztonsági berendezések működési információi és a hibajelzések folyamatosan figyelemmel kísérése alapján történik a tüzelőanyag adagoló rendszer irányítása.

 

Kazán szabályzás

A kazán kibocsájtása folyamatos ellenőrzés alatt van, a beállított kimenő teljesítményhez igazodva 30% és 100% közötti modulációval működik. Az automatikus vezérlés a tüzelőanyag adagolást, az égési folyamatot, a hamu kihordást és a hőcserélő tisztítást működteti.

A kazán a szabályozott teljesítmény tartományban garantáltan teljesíti a füstgáz kibocsájtási előírásokat.

Amennyiben a névleges teljesítmény 30%-a alatti teljesítményen szükséges üzemeltetni a kazánt, úgy az automatikusan átkapcsol egy „alvó módba”.

Az „alvó mód” minimális tüzelőanyag adagolást (a névleges teljesítmény 5-7%-ának megfelelő) és ehhez igazított mennyiségű szabályozott levegőt biztosít. A cél a tüzelőanyag égés folytonosságának fenntartása és a kazán samott felületek lehűlésének meggátolása. Ennek köszönhetően 15-20 óra időtartamú „alvó üzemmóddal” is számolhatunk, ami nyári időszakban automatikusan 4 órányi normál üzemmódban való működést, majd ezután 20 órányi „alvó üzemmódban” való működést tesz lehetővé.

Amennyiben a kazán bármilyen okból kifolyólag nem működik, a kazán belső hőtartó samottozása 48 óra időtartamra biztosítja a kazán új begyújtás nélküli tovább működését.

 

 

Kapcsolódó termékek

TTS VESKO-B