TTS VESKO-S

szalma szögletes nagybála tüzelésű meleg vizes kazán

VESKO-S műszaki adatok

2 MW és 5 MW közötti hőteljesítményben készülő szalma nagybála (szögletes) tüzelésű kazán, jellemzően fűtőművek és távhőszolgáltatók hő ellátására. Automatikus bála kezeléssel, hidraulikus tüzelőanyag bejuttatással és mozgórostélyos tüzelőberendezéssel készülő VESKO-S kazán nagyfokú tervezési és gyártási rugalmassággal bír, mely lehetővé teszi az eltérő igényekhez való igazodást is.

 

 

A kazán tüzelőanyag beadagoló terében kialakított bála tároló térből automatikus működésű híddaru adagolja a bálákat egy szállító szalagra.

A kazán hegesztett kazántesttel, önhordó vázkialakításban készül. A kazán test hőszigetelt, a szigetelés felett acéllemezzel burkolt. A tüzelőanyag elégetése egy mozgórostélyon valósul meg. A kazán alsó része maga a tüzelő rostély teste, míg a tűztér fala képezi a vízteret. A rostély mozgatását hidraulikus hajtómű látja el, a hűtését a tűztérbe bejuttatott levegő biztosítja. A füstgáz először a hagyományos hőcserélőn halad keresztül, majd átjut a különálló, dupla falú vízteres hőcserélőbe. A füstgázt a kazánból egy, a szálló részecskéket leválasztó rendszer szívja ki és továbbítja a kéményhez. A napi tárolótérben betárolt tüzelőanyagot híddaru továbbítja a szalma szállító pályára, ami tovább szállítja azt a bála vágó berendezéshez. Itt a bálákat behúzza a rendszer egy függőleges kamrába, ahol azt kés darabolja fel, majd a hidraulikusan működetett dugattyú továbbítja egy hűtött csatornán keresztül a tüzelőanyag kapuhoz. A tüzelőanyag útját a kapu lezárja (vízhűtött), amikor a dugattyú visszafele mozdul, mely meggátolja a visszaégést.

 

A felhasználható tüzelőanyag, szögletes nagybálába tömörített gabona vagy repce szalma, illetve len, maximum 17% nedvesség- és 5,3% hamutartalomig.

A bálák szabvány mérete:

1,2 m szélesség

0,7-1,2 m magasság

2,2-2,5 m hosszúság

200-350 kg tömeg

 

 

Tüzelőanyag betáplálás

A híddaru pályája alá teleszkópos rakodóval a napi/heti fogyasztásra bekészített, bekazlazott szalma bálák helyigénye minimális. A szalma bálák feldarabolását végző berendezés alacsony energia igényű, nem szükséges más eszköz, pl. a bálákat összetartó zsineg eltávolításához. A kések igénybevétele, így azok cseréje is elhanyagolható.

 

Égéstér

A teljes égéstér vízzel hűtött, maga a tűztér fala jelenti eben az esetben a hőcserélőt. Az égéstér falának hatékony hűtése jelentősen mérsékli az égéssel együtt járó hamu megolvadást és a kazánfalára való hamu ráégést.

 

A kazán tökéletes automatizálása

Az égés minőségének javításában jelentős szerepe van annak, hogy az égéstér túlnyomás alatt, plusz oxigén jelenlétében történik. A tüzelőanyag bejuttatása és a rostélyon való mozgatása, a tüzelőanyag tulajdonságainak megfelelően valósul meg. A rendszerben elhelyezett mérőpont eredménye, a biztonsági berendezések működési információi és a hibajelzések folyamatosan figyelemmel kísérése alapján történik a tüzelőanyag adagoló rendszer irányítása.

 

Kapcsolódó termékek

TTS VESKO-S